DÜNYANIN GERÇEK GÜNDEMİ

Umuyorum ki tüm dünyada ve ülkemizde yeni yıl, yeni barış ikliminin ve güzel olayların habercisi olur. İnsanların ölmediği, yurtlarından sürülmediği, denizlerde boğulmadıkları ve gerçekten insan hak ve özgürlüklerinin herkes ve her devlet tarafından içselleştirildiği bir dönemin başlangıcı olur 2017. Belirttiğim gibi 2016 yılında ülkemiz ve yakın coğrafya da yaşanan terör olayları, Fetö terör örgütü darbe girişimi ve benzeri asayiş olayları devam ederken Türkiyede bir yandan da önemli altyapı ve enerji projeleri de devam etti. Diğer taraftan ülkemiz Suriyede Fırat Kalkanı adı ile bir sınır ötesi operasyon yürütüyor. Bir başka boyutta ise içeride Hükümet sistemi görüşmeleri, dışarıda ise Rusya ve İran ile yürütülen Suriye savaşını sonlandırma girişimlerinde önemli mesafeler alınıyor. AB ile yürütülen mülteci ve vize görüşmelerinde ve AB ilerleme raporlarında Türkiye önemli dirençlerle karşılaşıyor. Aslında tüm okuyucularımızın yakından izledikleri yukarıdaki konu başlıklarını aktarmamın sebebi, biz belirtilen gündemlerle uğraşmak zorunda kalırken, dünyanın ilgilendiği yada gelecek için tasarladığı konularla ne kadar ilgilenebildiğimiz konusuna dikkat çekmektir.

Bilindiği üzere dünyamız gerçek gündeminde savaşlar ve terörist faaliyetlerin ötesinde birçok önemli problem ile karşı karşıyadır. Kısaca belirtmek gerekirse, küresel ısınmaya bağlı sorunlar, Enerji kaynaklarının azalması, Gıda yetersizliğine bağlı açlık, nüfus artışı, çevre kirliliği, hastalıkların artışı, Gelir dağılımı sorunları, şehirleşme sorunları ve siber güvenlik sorunları gibi başlıklar insanlığın çözüm üretmesi gereken başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki dünya, gerçek anlamda terör ve savaş ortamlarının dışında belirtilen bu sorunlar üzerinde de ciddi çalışmalar ve tasarımlar yapıyor. Bazen insanı şaşırtacak ölçüde öngörüler, tahminler ve tasarımlar geliştiriliyor. Çeşitli başlıklarda kısa ve orta vadede dünyanın gerçek gündemini oluşturma yeterliliğine sahip ne tür keşif ve ar-ge çalışmaları yapılıyor? Birlikte bu değerlendirmelere göz atalım.

1-Politika ve Güç Dengeleri:

-Her yerin gözetim altında tutulduğu ve yüz tanıma sistemlerine sahip kameraların anında bireysel bilgilere ulaşabildiği süreçler hazırlanıyor. -Digital Demokrasi ile seçmenin kararlar üzerinde daha etkili olacağı süreçler tasarlanıyor. -Siber ve Dron savaşlarında robot silahların Havacılık, Finans ve bilgisayar ağları üzerinde etkili olabilecekleri tasarımlar yapılıyor. -Su savaşlarının yaşanacağı öngörülüyor. -BRİC ülkelerinin orta ve uzun vadede gelişmiş ülkeleri yakalayacakları ve dünya ekonomisinde belirleyici konuma gelecekleri öngörülüyor.

2-Enerji ve Çevre:

-Enerji kaynaklarının hızla azalması nedeniyle yeni enerji politikalarının önem kazanacağı öngörüleri var. -Fosil yakıtların bitmesi sonrası “Temiz enerji adaları” ve “Ticari Toryum Reaktörleri” gibi projeler üzerinde çalışılıyor. -Hassas Tarım döneminde besinlerin önemli bölümünün denizlerden sağlandığı ve “Dikey Tarım” uygulamaları ile verimliliğin öne çıkacağı bir süreç tasarlanıyor. -Dünya nüfusunun 50 yıl içinde 9 milyar sayısına ulaşacağı öngörüsüne göre planlamalar yapılıyor. -Geo Mühendislik alanında Karbon Teknolojileri, Yapay ormanlar, Bulut teknolojileri, Uzay aynaları ve iklim değişikliklerine bağlı kıyılarda su yükselme süreçleri ayrı ayrı projelendiriliyor.

3-Şehircilik:

-Mega şehirler tasarımı ile şehrin tüm boyutları tüm ölçeklerde karşılanmaya çalışılıyor. -Yerel enerji networkleri ile Rüzgâr çiftlikleri, evlerde yerel enerji ticareti ve kişisel enerji tasarruf zorunluluğu gibi konular öne çıkarılacak. -Akıllı şehirler başlığında ise binaların sanallaşması, akıllı yollar, basınçla çöp toplama, trafik yoğunluğuna göre ücretlendirme gibi gündemler söz konusu. -Yeni nesil ulaşım sistemleri ile de sürücüsüz araçlar, Kıtalararası hızlı tren ağları, Güneş enerjisi ile uçan uçaklar ve Elektrikli (hibrit) uçaklar dikkat çeken başlıklar. Yer azlığı nedeniyle dünyanın gündeminde olan birçok bilimsel çalışmayı belirtme imkânım kalmadı. Ancak Nanoteknoloji ile suni organ üretimi, hastalıkların büyük oranda bitirilmesinin hedeflenmesi, suni yiyecek üretimi, implant organların artacak olması, kök hücreden üretilecek organların internetten satışı ve robotla tedavilerin yüzde 80 oranlarına ulaşacak olması heyecan veren başlıklar. Ülkemizin girişte belirttiğim gündemlerle mücadele ederken arkada hızla devam eden dünyanın asıl gündeminden kopmamak, bu süreçlerin içinde yer almak ve eğitim sistemimizi bu eko sisteme uygun hale getirmek büyük önem arz ediyor.

Diğer Yazılar
ÇÖZÜM EKONOMİNİN DIŞINDA MI ?

Bütçe harcama kalemleri içerisinde faiz giderleri ciddi ağırlığa sahipti. Hatta toplanan vergi gelirlerinin neredeyse tamamı faize gidiyor diye yapılan eleştiriler hala hafızamızda duruyor..

YAPAY ZEKADA BÜYÜK GELİŞMELER

Yapay zeka bir bilgisayarın ya da bilgisayar ile kontrolü sağlanan bir makinenin çeşitli aktiviteleri zeki canlılara benzeyen bir biçimde yerine getirebilme yeterliliği olarak tanımlanabilir..

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ

Dünya'da dolaşan ve riski az olup en yüksek verimi alabileceği ülke arayışında olan küresel sermayenin miktarı trilyonlarca dolarla ifade ediliyor. Daha çok gelişmiş ülke ekonomilerine yönelen bu sermayeden gelişmekte..

KOBİ DESTEKLEME REJİMİMİZ

Kobi terimi ilk olarak seksenli yıllarda ülke gündemine rahmetli Özal ile girmişti. Küçük ve orta ölçekli işletmeler o günden itibaren tüm kalkınma programlarının..